zondag 8 februari 2015

Conclusie en afsluiting...




Inmiddels alweer een kleine week op ‘Nederlandse bodem’ – Lees: Nederlandse winter – en tijd voor een kleine terugblik op de afgelopen ‘grote trek’. Het was weer fantastisch en voor mij dit keer een extra uitdaging om naast het maken van de foto’s, voor u de blog bij te houden als smaakmaker voor de lezersreis en het artikel wat in de Promotor gaat verschijnen. Hopelijk heeft u genoten! In maart verschijnt de Promotor waarin Michiel uitgebreid verslag zal gaan doen van ons avontuur in de Karoo en de Wild Coast. Leest u mee?

Zuid Afrika.., wat een land! En dan vooral in possitief opzicht. Natuurlijk is het geen Nederland en dat zal het (Gelukkig…) ook nooit worden. Het was voor mij alweer de zesde keer dat ik dit uitgestrekte land, maar haar indrukwekkende natuur, haar dramatische landschappen en haar fantastische bevolking heb bezocht. Vast en zeker niet de laatste keer…


In november organiseert Promotor een lezersreis naar Zuid Afrika, waar deelnemers onder leiding van Michiel van Kaapstad naar Durban zullen reizen. In de Promotor verschijnt binnenkort meer informatie. De vele ‘offroad’ gravelavonturen die wij hebben gereden, blijven u bespaard, dus dat lucht op: de lezersreis zal u over uitsluitend verharde wegen voeren. En zoals u uit de blog heeft vernomen, bevindt het wegennet in Zuid Afrika zich in een uitstekende staat van onderhoud, een uitzondering daargelaten. U kunt fantastische verharde bergpassen verwachten, en sublieme stuurwegen; maar ook uitgestrekte asfaltwegen waarin u als het ware wordt opgenomen in het fantastische, afwisselende Zuid Afrikaanse landschap.


Als motorrijder, kan ik Zuid Afrika alleen maar aanbevelen. Voor Nederlanders is Zuid Afrika fantastisch: vanwege de rijke en nog tastbare VOC geschiedenis, en dat ruim 70% van de bevolking (niet alleen de blanken!) het Afrikaans spreekt, wat eigenlijk ‘oud Nederlands’ is. En zolang u het Nederlands duidelijk- en rustig uitspreekt, verstaan zij u ook. En gaat het Afrikaans voor u te snel? Vraag dan aan uw gesprekspartner om ‘Stadig te praat’, langzaam te spreken! Voor de rest is Engels de tweede taal. Dus de gemiddelde Nederlander kan zich er uitstekend verstaanbaar maken!


Ik ben na zes keer Zuid Afrika natuurlijk verre van objectief. Excuseert u me. Maar als dat land nu echt zo verschrikkelijk zou zijn geweest, zou ik er dan zes keer teruggekomen zijn? ;) Laat u verrassen. Maar probeer de ‘Nederlandse’ knop uit te zetten en schrijf u onbevangen in voor de Promotor lezersreis. Vergeet uw horloge. Want Afrika heeft alle tijd. Zuid Afrika is het land bij uitstek voor een eerste – onvergetelijke – kennismaking met het Afrikaanse continent. Het heeft een uitstekende infrastructuur en is op veel fronten beter georganiseerd dan mening (zuid-) Europees land. Bovendien… Zuid Afrika is malaria vrij.

U reist van het fantastische mediterrane en hautaine Kaapstad naar het tropische Durban. Een fantastische reis langs de uitgestrekte wijnvelden in de Kaap, en de fantastische stranden langs Zuid Afrika’s Wild Coast. Wat een avontuur! Het land heeft bovendien een fantastische keuken door zowel Westerse, Afrikaanse, Maleisische als Indische invloeden. Proef de Bobotie en de Melktert in Kaapstad, een heerlijke Kudu- of Struisvogelsteak in de Karoo of de Bunny Chow, Keizersgarnalen en Indisch-Afrikaanse curries in Durban. Relax en neem nu na aankomst in het hotel niet zo’n belabberde ‘Heineken Import’ maar kies voor een heerlijke Zuid Afrikaanse Castle Lager of een Namibische Windhoek Draft. Gaat u mee?


















Geen opmerkingen:

Een reactie posten