zaterdag 31 januari 2015

The Lion Roars Tonight!





Als we ’s ochtends in Nottingham Road onze motoren na een goed ontbijt willen bepakken, worden we aangenaam verrast: 3 weken stof, modder, insecten en pofadderbloed, zweet en tranen zijn verdwenen! Als extra service zijn alle drie de motoren grondig schoongemaakt. Dit in schril contrast met hun drie berijders…
Voor het eerst in 3 weken tijd lijken ook de weersvoorspellingen in ons nadeel: er wordt flink wat regen verwacht; vooral in de Dakensbergen op de grens met het koninkrijk Lesotho en Zuid Afrika, precies de regio waar we vandaag naar toe gaan. Vanaf de ontbijttafel op het terras zien we langzamer hand hoe de contouren van de Drakensbergen, ver weg aan de horizon, langzaam worden opgeslokt door een dreigende grijze sluier; alsof een gigantische draak zijn addergebroed met zijn vleugels aan het zicht wil ontnemen.

Nuja… wa’s nu een dagje regen op drie (voor mij inmiddels vier…) weken zon, zon, zon en zon? Eventjes afgezien van dat ene buitje die we in de Karoo als verkoeling hebben mogen ervaren? Anyway, de regenpakken krijgen vandaag een wat meer prominente – lees: beter bereikbare – plek in de Motorradical koffers en we gaan op pad voor de laatste etappe van onze Grote Trek: Witieshoek Mountain Lodge in de Drakensbergen.

En wéér hebben we geluk: een blauwe vlek aan de horizon breekt steeds verder open en halverwege de ochtend straalt de kopperen ploert ons vanuit een strakblauwe lucht tegemoet. En wéér ondergaat het landschap een dramatische verandering, wijzigen de coulissen waarin we ons als nietige spelers wanen. De majestueuze toppen van de Drakensbergen rijken tot bijna 3.500 meter hoogte en zijn daarmee het hoogste gebergte in Zuid Afrika. In de taal van de Zulu’s heet de bergketen uKhahlamba, wat "barrière van speren" betekent. De Drakensbergen lopen grofweg vanaf Lesotho via Swaziland naar het noorden, waar ze vlak bij de grens met Zimbabwe en Botswana overgaan in de Soutpansbergen. Het deel rond Lesotho is aangewezen als UNESCO Wereld Erfgoed en staat onder offroad rijders vooral bekend om de beruchte onverharde Sani-Pass, één van de gevaarlijkste wegen ter Wereld.  



Onze reis gaat via de uitstekende asfaltwegen naar de Noordelijke Drakensbergen op de grens met Lesotho, met onder anderen Mont-aux-Sorces (in de volksmond ‘Mount Exhaust’ (3.200m)vanwege de gelijkenis van een cruiseschip met schoorsteentoren), en Het Amfitheater. Het Amfitheater is een 8 km lange halvemaan geflankeerd door twee toppen, de Sentinel (3.165 m) en de Eastern Butress (3.047m). Wij overnachten aan de voet van de Sentinel, op 2.200 meter hoogte in het Witieshoek Mountain Lodge waar we in de avond owe Bruce, eigenaar van www.motorradical.co.za, en zijn maten Jason en Diete van de verhoogte motorrijvaardigheid organisatie ADA (www.adasa.co.za) ontmoeten. Zij zijn eveneens per motor naar Witieshoek gekomen.
Als we via het ietwat Indisch klinkende Phuthaditjhaba de weg richting Sentinel Peak oprijden worden we andermaal getrakteerd op een fantastische stuurweg en dito panorama’s. We gaan lopend de Sentinel op; en even voel ik me de Lionking, staande op een rotsrand op ruim 2.500 meter hoogte: de hike op pad naar de top van Sentinel Peak moet helaas worden afgebroken: Ook in Zuid Afrika kan het weer op ruim 2.000 meter hoogte plotseling omslaan en de volgende dag is het mistig en slechts 11 graden Celsius… Alsof de Draak op de Drakensbergen onze bedroefdheid voelt dat we morgen weer naar het koude kikkerlandje Nederland terug moeten keren

 








 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten