zondag 18 januari 2015

Afrika’s vergeten katten, Boereplaas & Fireworks


Vroeg in de middag komen we aan bij de uitgestrekte boerenplaas (boerderij) van Anne en Dave Bowker, Low Lands countryhouse & manor (http://www.lowlandscountryhouse.co.za/ ). Grappig om als Nederlander en muziekliefhebber ‘uit de lage landen’ circa 10.000 kilometer van huis gastvrij te worden ontvangen op de boerderij die de naam van mijn favoriete muziekevenement draagt! Het onthaal is dan ook weer écht gezellig en trots vertellen Dave en Anne over hun boerderij, de 3.000 schapen, de 4.000 hectare en de uitgebreide pecan- en walnoot boomgaarden. Als Michiel verteld dat ik voor het ontbijt graag gebak lust, grijpt Anne direct haar kans: “Vanavond krijgen jullie huisgebakken pecannotentaart als toetje!”. Verdikkeme, mijn dag is nu al goed ;)

Dave nodigt ons uit om in de namiddag per 4x4 ‘bakkie’ (Zuid Afrikaans voor een pick up truck) de uitgebreide landerijen van de boerderij te verkennen. Als Anne verneemt, dat we ook graag naar het opvangcentrum voor Afrikaanse katten willen gaan (http://www.karoocats.org) en (http://www.predatours.co.za/ ), biedt Dave aan om de ronde over de farm te doen, en vervolgens door te rijden naar het opvangcentrum. Als we rond vier uur in de middag wegrijden van gastenhuis, breekt de pleuris uit: een onweer zoals ik nog nooit eerder heb meegemaakt. We schuilen kort bij het hoofdgebouw – een prachtige, authentieke en gave Victoriaanse Karoo Farm met uitgestrekte veranda’s)  en rijden via een uitgestrekt netwerk van onverharde paden langs de Visrivier, die er voor heeft gezorgd dat dit gebied enorm vruchtbaar is.

Als we de boerderij verlaten richting het kattenopvangcentrum, zijn we maar wat blij met Dave’s aanbod om ons te brengen… De afstand blijkt toch verder dan voorzien en de gravelpaden waarop we de dag ervoor zoveel plezier hadden, veranderen in verradelijke modderstromen waarin de eventuele gaten en ‘slaggaten’ niet ziet aankomen. De sterke Mitsubishi drukt echter onverstoorbaar door en zo plotseling als het onweer opkwam, breekt de zon weer door. Onderweg zien we prachtige vergezichten; bavianen en ‘blauw-aapies’ steken voor ons de weg over, of zitten in de bloeiende Agave’s nectar te snoepen.

Na ongeveer een half uur rijden bereiken we het opvangcentrum. Marion en Richard Holmes wachten ons al op en we zijn, vertraagd door het noodweer, net bijtijds om het voederen bij te wonen. Marion en Richard hebben zich volledig toegelegd op opvang, en een fokprogramma van de ‘vergeten’ katten van de Karoo. Iedereen kent de leeuw, luipaard of cheetah, maar de ‘kleine’ katten zoals de Caracal (lijkt op de Eurpese Lynx), de Cerval, de wilde Afrikaanse kat (vergelijkbaar met Mitzi thuis) en vooral de ontzettend zeldzame zwartvoetkat (Felis nigripes voor de kenners) heeft hun aandacht. Ik wordt in de gelegenheid gesteld om mooie foto’s te maken, helaas is de Zwartvoetkat erg schuw en laat zich slechts in een glimp zien. Een opgezet exemplaar in het bezoekerscentrum, laat de werkelijke afmetingen zien.

De Zwartvoetkat is de kleinste inheemse kat in Afrika; ongeveer de helft (!) kleiner als een normale huiskat. Er loopt een programma om deze meest bedreigde kat van Africa in gevangenschap te fokken, maar het gaat erg moeilijk. Door de hittegolf van de afgelopen week, hebben Marion en Richard twee kittens uit een nestje van 3 verloren, wat een enorme terugslag voor het programma is geweest. We nemen afscheid van een buitengewoon mooi stel mensen, die iedere hulp en support kunnen gebruiken bij hun programma. En die website… die noem ik met plezier nog een keer: http://www.predatours.co.za. We sluiten af met een heerlijk diner die liefdevol is bereid door Anne. 









Geen opmerkingen:

Een reactie posten