EINDELIJK. Eindelijk weer asfalt! Ik bedoel, d’r is niets
mis met de ‘gruispaaien’ in de Karoo, en de BMW voelt zich er als de
spreekwoordelijke vis in het water. Maar na anderhalve week stofhappen en
stuiteren voel je dat je, als ongeoefende offroad rijder, toch wel moe begint
te worden. En net op dat moment dat je instinct aangeeft: ‘Pas op, laat je
aandacht niet verslappen!’ is daar dat fantastische teerhoudende spul die ons
over de Olifantskoppas voert. Vanaf nu weer verharde wegen!
We zijn op weg naar Addo, waar we twee nachten zullen blijven.
Mooie gelegenheid om de blogs bij te werken, foto’s te sorteren, de motoren na
te kijken en vooral eens goed schoon te maken. Eenmaal voorbij de
Olifantskoppas merk je dat de natuur langzaam maar stadig beïnvloed wordt door
de Indische oceaan. De lage struikbegroeing maakt plaats voor weelderig groen; agaven
voor bananenpalmen en de doornstruiken voor oleanders en bomen met de meest
fantastische bloesem die ik ooit heb gezien.
Crislin’s African lodge (http://chrislin.co.za/
) is snel gevonden en ligt in het grootste Citrusteeltgebied van Zuid Afrika.
Uitgestrekte boomgaarden met mandarijnen, citroenen en sinaasappels vullen de
zwoele lucht met een heerlijke geur. We nemen intrek in onze ruime, mooie
accommodatie en worden in restaurant 'Sneezewood' getrakteerd op de lekkerste sandwich die ik ooit heb
gehad. Honger maakt zelfs rauwe bonen zoet, maar het smakenpalet van dit stukje
culinaire huisvlijt is ronduit fantastisch.
Johan en Michiel gaan ’s middags een avontuur met een
‘ritslijn’ beleven (soort van abseilen, maar dan anders), in verband met een
oude rugblessure besluit ik de blogs bij te werken en het zwembad van Crislin’s
African Lodge aan een nader onderzoek te onderwerpen.
Het diner wat in restaurant 'Sneezewood' volgt is fantastisch! Ik heb in de 16 jaar dat
ik in Zuid Afrika kom, eigenlijk nog nooit slecht gegeten, maar wat de Chef van
Crislin op tafel zet is gewoon subliem. Jean, een jonge vent die een goed
georganiseerde keukenploeg aanstuurt, is een soort van Jamie Oliver van Zuid
Afrika. Bescheiden en met gepaste trots op wat hij en zijn ploeg presteert.
Zelfs als je niet bij Crislin’s overnacht, is zijn restaurant een bezoek waard.
Het ontbijt is al even goed. Michiel en ik gaan deze maandag
de Zondagrivier verkennen. Onze gids Chin is een enthousiaste kerel die blijk
geeft van een enorme soortenkennis. De ochtend vliegt voorbij, net als de
visarend, de reuzenreiger en de talloze velgekleurde ‘kingfishers’ (IJsvogeltjes).
Dit is voorwaar en zeker géén blauwe maandag! Weinig mensen zullen een
kanosafari associëren met Afrika, maar het is een absolute aanrader. De mensen
van Crisscross Adventure (http://www.crisscrossadventures.co.za/
)zijn bovendien goed voorbereid en georganiseerd.
Het voelt dan ook goed als we ’s middags na de lunch wederom
met Crisscross Adventure op pad mogen, dit keer met een stoere safari
Landrover. We gaan nu echt op safari in het Addo National Park. Als we aan het
einde van de middag plotseling midden in een enorme kudde olifanten geraken, is
onze dag he-le-maal goed. Majestueus bewegen de giganten tussen het fijnbos. We
zien hoe twee jonge Kudu’s een krachtmeting houden en Zebra’s net een streepje
te ver gaan. Een Cheetah ligt lui onder een peperboom bij te komen en energie
bij te tanken voordat dit snelste landzoogdier (120 km/h, 0-100 in 3,5 seconden
en dat alles zonder doping!) op pad gaat voor zijn avondmaaltijd.
Als we aan het begin van de avond terug komen bij Crislin’s,
zijn we moe van alle indrukken. Wat een fantastisch land is dit toch, en wat is
de Eastern Cape provincie verrassend mooi en divers!
What GREAT pictures, and words! We loved having you all and hearing your enthusiasm for your journey. Hope you're doing well and having weaving around the country! Safe and happy travels :-D
BeantwoordenVerwijderen