donderdag 22 januari 2015

Zee in Zicht!



We besluiten de snavels van de BMW’s richting Zuid Afrika’s ‘Wild Coast’ te richten en de komende twee dagen écht tempo te maken. Nog een week te gaan, voordat ik weer naar huis vlieg, dus we gaan in ieder geval de komende twee dagen tempo maken; maar niet voordat we in het rustieke Kareedouw – aan Zuid Afrika’s fameuze route ‘62’ – bij ‘The Sweaty Dutchman’ van een oer- Nederlandse pannenkoek hebben genoten.

Hans, de goedlachse en vriendelijke uitbater van de Sweaty Dutchman en bovendien enthousiast motorrijder, ontvangt ons met een ouderwets lekkere bak zelfgebrande koffie en de pannenkoek met warme kersen, slagroom en ijs is werkelijk de lekkerste pannekoek die ik ooit heb gehad! We lachen om motorfietsen, motorrijders, komen er achter dat het kiezen tussen twee motorfietsen lastiger is als het kiezen tussen twee vrouwen en eigenlijk grenst aan geestelijke zelfkastijding. ‘Buy a KTM, need an ATM… buy a BMW, high maintenance will be with you’ schalt het in Afrikaans- Engels; wat betekend dat je met een KTM een abonnementje nodig hebt bij een geldautomaat en met de BMW beter lid kunt worden van de Wegenwacht. Ben je als abonnee van de Promotor toch beter af en gelukkig weten we allemaal wel beter; gelukkig hebben Nederlanders – ook in Zuid Afrika – een fikse portie zelfspot!
Gezelligheid kent geen tijd, en als Hans ook nog eens zijn BMW F650 Dakar uit de schuur trekt bemerken we dat het tóch echt laat wordt en afscheid moeten nemen.

We hebben nog een kleine 70 kilometer te gaan en besluiten de saaie N2 snelweg te verruilen voor de ‘oude’ doorgaande kustweg. Voorwaar een beste keuze! De oude weg slingert langs pijnboombossen, uitgestrekte weilanden en prachtige, witte kaap-Hollandse boerderijen. Wat is het hier MOOI en wat is het hier fantastisch motorrijden! Vlak voor Jeffrey’s Bay worden de motorfietsen afgetankt en een klein kwartiertje later rijden we Jeffrey’s Bay binnen, waar we – wederom – gastvrij worden ontvangen door Estelle van de Seashells Inn & Appartements. We betrekken ons appartement – bijna een presidentiële suite op de bovenste verdieping – en nadat de motoren in de ruime parkeergarage zijn geparkeerd, lopen we via het strand naar het gezellige centrum van Jeffrey’s Bay.

Eindelijk, eindelijk de Indische Oceaan aan onze voeten! Het strand is bezaaid met de meest fantastische en kleurrijke schelpen; de branding is werkelijk fantastisch en ik kan me goed voorstellen dat JB, zoals Jeffrey’s Bay wordt genoemd, niet voor niets bijzonder geliefd is onder surfers.

We nemen een Castel Lager in één van de talrijke pubs en hebben vrijwel direct contact met de locals. In restaurant ‘Nina’s’, een tip van onze gastvrouw Estelle, geniet ik van de lekkerste kabeljauw die ik ooit heb gehad. Johan en Michiel nemen… een Pizza! Zo’n saaie Italiaanse plaat die je in Nederland op iedere straathoek kunt krijgen en die je uit iedere grootgrutterse diepvriesbak kunt magnetronnen. Er moet duidelijk wat missiewerk plaatsvinden om de smaakpapillen van mijn reisgenoten op een culinair verantwoord niveau te brengen… De lekkere, witte Zuid Afrikaanse wijn helpt daar gelukkig bij.

Terug bij Seashells val ik als een blok in slaap.  Waarschijnlijk ook een gevolg van dezelfde witte wijn en het geluid van de branding op het strand...





Geen opmerkingen:

Een reactie posten