donderdag 15 januari 2015

Van Township naar Ganora





Een bezoek aan Zuid Afrika zonder een bezoek aan één van de vele Township zou dit land tekort doen. Inmiddels is er echter ook in de Townships het een en ander veranderd. Natuurlijk zie je nog steeds Townships met schamele huisjes van golfblik, plastic zeil en spaanplaat; maar in toenemende mate worden er – grootschalige – projecten opgezet die de bewoners van de armste gedeelten van dit land voorzien in een eenvoudig stenen huisje; voorzien van elektriciteit en stromend water. Al dan niet door de overheid, of een private organisatie opgezet. 

De mensen zijn erg vriendelijk; ook al bestaat de rassenscheiding, zo verfoeilijkt tijdens het apartheidsregime, nog steeds in de Townships. Mensen van de meest eenvoudige afkomst – vaak afstammelingen van de oorspronkelijke stammen – wonen armoedig; terwijl kleurlingen inmiddels zijn opgeklommen naar wijken met mooie, eenvoudige stenen huizen, voorzien van een groene tuin en brede, verharde straten. Indrukwekkend is het bezoek aan het kerkhof. Een uitgestrekte dodenakker die duidelijk maakt, dat HIV en AIDS in de Townships nog steeds rond woekeren. Naar schatting zijn 3 op de 5 inwoners van de Townships met HIV besmet; het overlijden aan HIV of AIDS is een taboe en wordt niet vermeld in het overlijdensregister. Je overlijdt aan een ziekte, maar die mag niet de naam AIDS dragen. Het is droevig om te moeten stellen dat zelfs de president – Jacob Zuma – stelt dat je je na gemeenschap met een met HIV besmette partner maar eventjes gronding met shampoo moet wassen…

We rijden Graaff Reinet uit richting Nieu (inderdaad, zonder W) Bethesda. Het rommelt, en boven de bergen zien we de bliksem inslaan. De hittegolf is definitief voorbij; en voor de eerste keer tijdens deze reis moeten we regenkleding aantrekken. Dreigende luchten begeleiden ons en zijn een surrealistisch decor voor ons, als motorrijders, en het prachtige landschap van de Karoo. De weg naar Nieu Bethesda is prachtig. Als het asfalt wederom plaats maakt voor gravel, geniet ik van het speelse karakter van de F800 Adventure en het gemak waarmee de BMW over de gravelpaden danst.

We stoppen bij een locale brouwerij voor een propere lunch en uiteraard om het lokale bier te proeven. De goudkleurige Ale smaakt naar meer, maar na 2 slokjes geven mijn ingewanden aan dat ik beter niet de Dark Roast kan opdrinken. Michiel en Johan doen dit wel… De avond daarop wordt het toilet voor hen een dankbare metgezel. Soms is het goed om op je instinct af te gaan! Nieu Bethesda is een soort van kunstenaarskolonie. Je moet er van houden; bijzonder is het wel. Het dorpje staat bekend om het ‘Uilenhuis’, van ‘Mevrouw Helen’. Helen Martins, getekend door een zwaar leven. In 1974 pleegde ze zelfmoord door zoutzuur te drinken. Een verschrikkelijke gedachte. Hoe diep moeten de littekens in je ziel zijn om zo’n dramatisch besluit te nemen? Haar huis en tuin staan vol met kunst; beelden die blijk geven van gemartelde ziel. We maken foto’s, maar zowel Michiel als ik blijven niet lang binnen. Er heerst een donkere, ongemakkelijke sfeer in het huis. Alsof de geest van Mevrouw Helen er nog steeds rondwaard… Het boek ‘De weg naar Mekka’ is losjes gebaseerd op het levensverhaal van Mevrouw Helen. Ik weet niet of ik het wel wil lezen…

We rijden Nieu Bethesda uit om na een kleine 10 kilometer, wederom over prachtige, kronkelende gravelwegen, uit te komen bij de Ganora Guestfarm. We worden hartelijk door JP en Hester ontvangen en als we na het bezoek aan de uitgebreide boerderij – prachtig groen gelegen – en een fantastisch diner naar onze accommodatie op het erf lopen, genieten we van een fantastische, heldere sterrenlucht zoals je die alleen in Afrika kunt zien. 










Geen opmerkingen:

Een reactie posten